Zdrowe odżywianie jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu – wie o tym każdy z nas. Jednak niektóre produkty żywnościowe zawierają więcej składników mineralnych, niż inne. Czym dokładnie cechują się superfoods i jakie artykuły zaliczymy do tej grupy? Dlaczego warto je jeść i gdzie można je zdobyć?
1. Superfoods – czym są?
2. Produkty bogate w składniki odżywcze – idealne uzupełnienie diety?
3. Nie tylko jagody acai czy nasiona chia – jakie popularne produkty możemy nazwać mianem superfoods?
Superfoods – czym są?
Nie jest niczym nieznanym, że niektóre produkty spożywcze są dużo zdrowsze dla człowieka, niż inne – mają więcej białka, mniej cukru, lub też są bardzo bogate w różne cenne substancje odżywcze. Superfoods to grupa artykułów żywnościowych, które zdecydowanie (i pozytywnie) wyróżniają się pod tym względem. Zaliczymy do nich wiele mniej i bardziej popularnych produktów, jak nieaktywne płatki drożdżowe, acai, jagody goji, czarnuszka nasiona czy… jajka. Włączenie ich do diety może znacząco ją wzbogacić i pomóc nam uzupełniać codzienne zapotrzebowanie na różnorodne minerały, pierwiastki czy witaminy. Pamiętajmy jednak, aby nie przesadzić z ich stosowaniem, ponieważ nadmiar mikroelementów jest równie szkodliwy dla człowieka, jak ich niedobór.
Produkty bogate w składniki odżywcze – idealne uzupełnienie diety?
Naturalne produkty bogate w składniki odżywcze to zawsze punkt, który powinien być udziałem naszego codziennego menu. Nie wszystkie superfoods możemy znaleźć bez problemu – wiele z nich to produkty w Polsce egzotyczne, które zwykle dostajemy w formie suchego proszku czy suplementów. Istnieją jednak polskie superfoods, które możemy wdrożyć do naszej diety, tak aby była ona bardziej pełnowartościowa. Jest to świetny pomysł także w sytuacji, gdy próbujemy zmienić nawyki żywieniowe na zdrowsze.
Nie tylko jagody acai czy nasiona chia – jakie popularne produkty możemy nazwać mianem superfoods?
Wbrew pozorom nie wszystkie produkty o wysokiej zawartości składników odżywczych to artykuły egzotyczne czy trudne do zdobycia. Do najpowszechniej występujących na ziemi superfoods zaliczymy… jajka, czyli produkt, który praktycznie każdy ma pod ręką na co dzień. Zawierają one wysokoprzyswajalne białko, witaminę D oraz B12 (niezbędną szczególnie osobom niejedzącym mięsa) oraz inne mikroelementy, które wspierają naturalną odporność organizmu. Drugim bardzo popularnym rodzajem superfoods jest komosa ryżowa, którą również znajdziemy bez problemu w wielu sklepach.